Info o surovinách
Informace o surovinách ve školní jídelně
Každá školní jídelna má povinnost podle vyhlášky 107/2005 Sb. o školním stravování dodržovat výživové normy a plnit spotřební koš.
Naše školní jídelna vaří z kvalitních surovin převážně české výroby:
• maso - je přiváženo každý den čerstvé
• vepřové je libové z kýty nebo plece
• hovězí z mladých býků
• mletá a sekaná masa si připravujeme sami z čerstvých libových surovin
• kuřecí maso je z prsních řízků nebo stehenních steaků
• krůtí maso je z prsních řízků
• ze zvěřiny jsme zařadili jelena a daňka
• králík – používáme králičí hřbety
• ryby - nakupujeme kvalitní od známých českých firem – mořská štika, losos, tuňák, platýz, hejk, treska, mahi, tilápie
• vejce - kontrolujeme kvalitu
• brambory - nakupujeme od českých pěstitelů
• zelenina - zařazujeme ji do vařených jídel i jako přílohu formou salátů nebo čerstvé zeleninové oblohy
• ovoce - dle možností a sezóny
• olej - k přípravě pokrmů používáme kvalitní rostlinné oleje
• tuky - snažíme se střídat rostlinné a živočišné tuky
• snažíme se obohatit jídelníček jídly podle nových receptů.
Také strávníkům poskytujeme kvalitní ovocné tyčinky, jogurty a mléčné dezerty – tvaroh, pudink.
Milada Pešková, vedoucí jídelny
--------------------------------------------------------------------------
Seznam alergenů
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
Alergeny budou uváděny na jídelním lístku pod zadaným číslem.
1. obiloviny obsahující lepek
2. korýši a výrobky z nich
3. vejce a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
7. mléko a výrobky z něj
8. suché skořápkové plody (mandle, ořechy)
9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12. oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich
--------------------------------------------------------------------------