Info o surovinách

Kategorie: Jídelna Zveřejněno: pondělí 18. srpen 2014 13:24 Napsal Milada Pešková

Informace o surovinách ve školní jídelně

Každá školní jídelna má povinnost podle vyhlášky 107/2005 Sb. o školním stravování dodržovat výživové normy a plnit spotřební koš. 

Naše školní jídelna vaří z kvalitních surovin převážně české výroby:

•    maso - je přiváženo každý den čerstvé
•    vepřové je libové z kýty nebo plece
•    hovězí z mladých býků
•    mletá a sekaná masa si připravujeme sami z čerstvých libových surovin
•    kuřecí maso je z prsních řízků nebo stehenních steaků
•    krůtí maso je z prsních řízků
•    ze zvěřiny jsme zařadili jelena a daňka
•    králík – používáme králičí hřbety
•    ryby - nakupujeme kvalitní od známých českých firem – mořská štika, losos, tuňák, platýz, hejk, treska, mahi, tilápie
•    vejce - kontrolujeme kvalitu
•    brambory - nakupujeme od českých pěstitelů
•    zelenina - zařazujeme ji do vařených jídel i jako přílohu formou salátů nebo čerstvé zeleninové oblohy
•    ovoce - dle možností a sezóny
•    olej - k přípravě pokrmů používáme kvalitní rostlinné oleje
•    tuky - snažíme se střídat rostlinné a živočišné tuky
•    snažíme se obohatit jídelníček jídly podle nových receptů. 

Také strávníkům poskytujeme kvalitní ovocné tyčinky, jogurty a mléčné dezerty – tvaroh, pudink.

Milada Pešková, vedoucí jídelny

--------------------------------------------------------------------------

Seznam alergenů

Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU

Alergeny budou uváděny na jídelním lístku pod zadaným číslem.
 1. obiloviny obsahující lepek
 2. korýši a výrobky z nich
 3. vejce a výrobky z nich
 4. ryby a výrobky z nich
 5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
 6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
 7. mléko a výrobky z něj
 8. suché skořápkové plody (mandle, ořechy)
 9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12. oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich

--------------------------------------------------------------------------